• Početna
  • Katalozi
  • Kvalitet pre svega
  • Aktuelnosti
  • Kontakt

Руско-српски пословни савет у Москви

Nov 5, 2015 | Aktuelnosti

Руско-српски пословни савет окупио је у Москви представнике више од 200 компанија који су потврдили велику заинтересованост за унапређење економске сарадње Србије и Русије и реализацију заједничких пројеката. Потенцијалним руским инвеститорима представљено 25 пројеката из области пољопривредно-прехрамбене индустрије, металопрерађивачке индустрије, туризма и угоститељства.

У раду пословног савета учествовала је и делегација удружења привредника Привредни препород Србије на челу са председником Миодрагом Николићем Феманом као и председником “Друштва српско руско белоруског пријатељства”  Драган Логвинов.

Русија је међу три водећа спољнотрговинска партнера Србије, важно је да привучемо што више руских инвеститора, као и да обезбедимо више српских улагања на руском тржишту, поручио је премијер Александар Вучић на отварању Српско-руског пословног савета у Москви.

Србија и Русија имају дугу историју пријатељских односа и то је добар темељ за јачање економских веза. Око 1.000 компанија у руском или делимично руском власништву већ послује у Србији у различитим гранама, што је потврда трајности наших економских веза, рекао је Вучић. Премијер је оценио да бизнис форум у Москви, на којем учествује 120 српских и око 100 руских компанија, показује велику заинтересованост Србије и Руске Федерације за унапређење економске сарадње. То је одлична могућност да се предузетници упознају с пословним могућностима у обе земље, додао је Вучић.

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије представио је потенцијалним руским партнерима услове инвестирања у Србији, указујући на предности пословања, као што су предвидив и стабилан привредни амбијент, добар географски положај и инфраструктура, подстицајни инвестициони режим и повољан порески систем, образована и стручна радна снага и велики потенцијал за иновације. Председник ПКС истакао је да су привредне коморе две земље само катализатори договора које привредници треба да постигну и да сваки међудржавни уговор и договор није потпун ако кроз њега не говори језик привреде. Указао је да постоји велики потенцијал за партнерство српских и руских привредника, као и да треба створити услове да велике и мале компаније заједно пласирају робу на руско тржиште.

 

Миодраг Николић и Драган Логвинов сусрели су се и са амбасадором Руске федерације у Србији, његовом екселенцијом господином Александром Чепурином.