• Početna
 • Katalozi
 • Kvalitet pre svega
 • Aktuelnosti
 • Kontakt

ПРВИ ПРОИЗВОЂАЧ У СРБИЈИ СОЛАРНИХ ЕЛЕКТРАНА – ПУМПИ

Sep 24, 2015 | Aktuelnosti

ПРВИ ПРОИЗВОЂАЧ  У СРБИЈИ СОЛАРНИХ ЕЛЕКТРАНА – ПУМПИ ЗА ПОЛИВАЊЕ И ЗАЛИВАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИХ УСЕВА И ЗАСАДА

Фабрика ФЕМАН као највећи произвођач електроматеријала, уличне расвете, ормана, алата и апарата, је пре две године оформио стручни тим,  који се интензивно бави развојем обновљивих извора енергије. 

Пре две године, ФЕМАН је произвео, своје прве соларне цевасте колекторе за загревање воде помоћу сунчевих зрака.  Највећа инсталисана снага ове врсте, у Југоситочној Европи, налази се на крову Хотела Еуро Гај, од 186 KW.  Ово постројење  загрева воду за базен за купање, и захваљујући овом систему, базен ради 365 дана у години, јер има перманентно топлу воду од +32°С. Поред загревања базена, топла енергија из соларних колектора, загрева, у међосезони,  хотел величине 2.500 m2, као и санитарну воду  за потребе хотела од 10.000 литара дневно. Ово постројење се показало као врхунско решење, јер троши свега 0,3 KW, за  покретање циркулационе пумпе, а даје снагу 186 KW.  Чиста добит из природе, односно сунчеве енергије.

Као алтернатива у хладним данима, када нема Сунца, Феман је развио и производи топлотне пумпе, вода-вода и ваздух-вода, које загревају базен и хотел у данима када су падавине и велика облачност. Ове топлотне пумпе праве уштеду енергије до 75 %.
Соларни цевасти колектори и топлотне пумпе су подесне за загревање стамбених и пословних објеката, индустријских хала, а изузетно су погодне за загревање стакленика и пластеника за производњу воћа и поврћа.

solarna-pumpaВисокостручни тим експерата за обновљиве изворе енергије у ФЕМАН-у, је за 30-годишњицу  успешног рада и пословања, завршио ПРВИ ПРОТОТИП СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ  ЗА НАПАЈАЊЕ ПУМПЕ ЗА ВОДУ.

 • Прототип соларне електране-пумпе је снаге  750 W и он покреће пумпу која ради на 42 V.
 • Пумпа је капацитета 5.000 литара / час, и може избацивати  воду до 80 метара висине.
 • Соларна електрана-пумпа је намонтирана на ауто приколицу тј. мобилна је и може се премештати од парцеле до парцеле. Такође се може преместити на тракторску приколицу, без дораде, јер је урађена као компактан систем.
 • Систем- пумпа, користи, искључиво сунчеве зраке, који преко фото ћелија производе струју, односно, претварају је у електричну, која покреће електромотор пумпе, тако да нису потребни никакви додатни енергенти: нафта, гас, бензин и сл.
 • Век трајања овог уређаја је неограничен, јер не постоје хабајући делови, иузев радних кола и лежајева на електромотору, који се мењају након 10 година рада.

Једном се инсталира и стално користи енергија мајке природе, тј. СУНЦА.

 • Ова соларна електрана – пумпа, ради под притиском од 4-6 Бара, при капацитету  5000 литара / час. Овај притисак и капацитет је довољан за поливање и заливање пољопривредних усева и засада, јер је поливање неопходно, управо када су велика  врућине, односно када има доста или превише Сунца.
 • Поливање и заливање може бити помоћу:
 • водених топова, који бацају воду до 60 метара у пречнику,
 • распршвањем,
 • система помоћу  црева и одговарајућих дизни, за систем кап по кап,  који је јако погодан и добар,  јер ни једној биљци не смета, и може се користи у било које доба дана и када су врућине, без опасности да испржи лишће.
 • Капацитет и снага урађеног прототипа, задовољава поливање и заливање површине засада  од 3-5 хектара, у зависности да ли јe реч о воћкама или поврћу.

Прототип је урађен у горе наведеном капацитету, а урађени су и пројекти за производњу мобилних електрана снаге до 10 KW, којима је могуће обезбедити заливање и поливање површина од 30-50 ha, а који ће користити сунчеву енергију, без коришћења икаквих других енергената.

ФЕМАН је такође развио пројекте за стационарне соларне електране, које могу да се монтирају на крововима зграда и објеката, далеко већих снага до неколико MW.

Оно што је јако битно, Србија има велики број сунчаних дана. Цео свет  је забринут због глобалног загревања, јер нас очекују све веће суше, тј. све већи број сунчаних дана. Тим пре, све недаће које очекују житељи земљине кугле, да би се произвела довољна количина хране, ова техничка решења имаће велику улогу и вредност као помоћ у производњи хране.

Познато је да фабрика ФЕМАН има свој сопствени развојни биро, лабораторију, опрему, машине  и захваљујући концепту „све под једним кровом“ на површини од 15.000 m2, до сада је освојила и произвела преко 2.000 производа, а један од најважнијих производа су ШТЕДЉИВЕ ЛЕД ЛАМПЕ које праве уштеду и до 80%.

Поред тога ФЕМАН је направио и лед лампу која ради на соларни панел, на тај начин што преко дана пуни акумулатор, из којег се ноћу напаја лед светиљка.

Соларна електрана-пумпа може да се користи не само за напајење заливних система, већ и за покретање многих других уређаја, као што су млинови и други уређаји који имају електромотор. У овим случајевима цена KW, не кошта ништа, нису потребни никакви додатни енергенти, довољна је само соларна енергија одговарајућег капацитета и иста се по потреби може акумулирати и користити када нема Сунца или када су већа облачност и падавине.

ФЕМАН  је припремио нови пословни простор и за пар месеци стиже опрема за серијску производњу  комплетних соларних панела са поптуно аутоматизованом савременом опремом. ФЕМАН ће бити први произвођач соларних ћелија и панела на Балкану.

Реализацијом горе наведених пројеката ФЕМАН  ће запослити поред својих 300 радника, још минимум 300 нових радника, што ће зависти од куповне моћи корисника соларних електрана као заливних система,  или за напајање објеката и уређаја сопственом енергијом, тј. зависиће колико ће држава бити спремна и способна да учествује са субвенцијама у овако тешкој финансијској ситуацији

Pogledajte prilog iz emisije “Ovo je Srbije” RTS-a:

 

Pogledajte reportažu TV Palma Plus o novom proizvodu Feman-a: